Vores kunder siger Fremragende

Døgnåbent på telefon

Sorgforskning

Der forskes og hele tiden bliver vi klogerere. Det gælder også for sorgforskningen. 

Hidtil har man opfattet sorgen som opdelt i faser man skal igennem. Den model er blevet udfordret.

Den nyeste forskning ser sorgprocessen som en to-spors-model. Modellen her er en af de mest brugte og er udarbejdet af de to hollandske forskere Stroebe og Schut.

Det ene spor er det tabsorienterede og det andet det genoprettede spor. Den sørgende vil i starten befinde sig meget i tabs-sporet, og gradvis vil man få øje på genopretningssporet, der arbejder med at få en ”på ret køl” igen. Den sørgende vil svinge eller pendulere mellem de to spor.

Man bevæger sig mellem to spor – teorien anerkender, at det er nødvendigt med en god balance mellem at ”passe sin sorg” og så i øvrigt også leve sit liv med de aktiviteter, der er i dagligdagen og sammen med andre, som kan give glæde, energi og et – trods alt – meningsfyldt liv.

Det er ikke altid venner og familie forstår, hvor lang tid sorg varer, og hvor meget livet er forandret. Her kan sorgrådgivning være en hjælp.

Ønsker du at komme bedre i gang med at finde dig tilrette i din nye hverdag er sorgrådgivning hos UNIKbegravelse en mulighed.

Sorgbearbejdning - to-sporsmodellen

Med tiden vil man ”besøge” Tabs-sporet uden, at det gør ødelæggende ondt. Frem for alt får du kontrol og kræfterne til at forlade Tabs-sporet, når du ønsker det. 

Intet menneske kan holde til kun at være i sorgens rum. Man skal også kunne holde fri fra sorgen. Omvendt vil sorgens rum altid være med en resten af livet, og man kan gå til og fra i en rytme, som passer til den, man nu engang er.

Ingen sørger ens, og kunsten er at finde ens egen måde at bevæge sig mellem de to spor på. Så længe du bevæger dig mellem de to spor, er det en helt normal måde at sørge på. Den mestrer de fleste.

At kunne bevæge sig mellem de to spor eller sagt på en anden måde: Tabets rum og livets rum, er en livslang måde at være menneske på. Bare fordi den vi holder af er død, holder vi som menneske ikke op med at holde af den vi har mistet.

Det har været en betydningsfuld person i vores liv og vores livshistorie.  Den livshistorie skrives ikke om. Vi skal ikke undgå at tale om den, vi har mistet. Når tanken falder på en god oplevelse, så find glæde i den. Ja det er rigtigt, at du nu ikke får flere oplevelser sammen med den, du holder af, men det betyder ikke, at du skal skære gode og glædelige oplevelser ud af dit liv, du har haft med afdøde.

At kunne tænke på alt det gode uden at blive væltet omkuld af sorgen, det er der hen, du vil komme med tiden.

Billedligt talt vil du kunne gå på blomsterengen og plukke en buket gode oplevelser, sætte dem i vasen og nyde at se på buketten. Måske kan du nyde hver enkelt blomst uden, at det føles ødelæggende eller negativt. Du kan så ”hoppe videre” til de gøremål og oplevelser, dagen byder på.

Båndet til dem vi har mistet er intakt. Vi kan hoppe over og ”passe sorgen” og så hoppe over og ”passe det nye liv”. Så sorgen går ikke over, men bæres som en livslang bagage. Når sorgen har fundet sin plads, er det en bagage, der er OK at bære.

Normal sorg – kompliceret sorg

Sorg kan helt overordnet inddeles i 2 kategorier. Normal sorg og kompliceret sorg. Den sorg vi rådgiver omkring, er den normale sorg, som beskrevet ovenfor. Er der tale om kompliceret sorg vil Unikbegravelses sorgrådgiver anbefale dig, hvor du kan søge hjælp.

Forskningen viser at ca. 90% vil være i kategorien normal sorg. 

Hvis der er gået over 6 måneder, uden at sorgen er aftaget i intensitet, taler man om, at sorgen har udviklet sig til kompliceret sorg. Ved kompliceret sorg vil man ofte føle, at sorgens smertefulde reaktioner ikke aftager, og sorgen bliver ved med at være lige intens og endda invaliderende.

Bedemand Mette Marie Nikolajsen

Mette Marie Nikolajsen
Eksamineret bedemand
Cand.merc. 

Unik Begravelse

Thorvaldsensgade 34
8000 Aarhus C 

Vestergade 15
8370 Hadsten

T: 70 23 53 03
M: info@unikbegravelse.dk

Skal vi kontakte dig?

Udfyld formularen her under