Vores kunder siger Fremragende

Døgnåbent på telefon

Gravstene af bornholmsk granit

Det hele starter med et BRAG, hvis du køber den miljørigtige Bornholmske granit. Se i videoen herunder, hvordan rejsen fra bornholmsk granit til gravsten starter.

Hvorfor vælge bornholmsk granit?

  • Når du vælger en gravsten i bornholmsk granit, vælger du en miljørigtig løsning: Du undgår unødigt spild af fossilt brændstof, da gravstenen ikke skal transporteres på tværs af verden.
  • Gravsten der er ansvarligt produceret.
  • Når stenbruddet engang nedlægges indrettes bruddet til fritidsformål til vandrere, klatrere og cyklister. Som f.eks. det tidligere granitbrud i Vang på Bornholm.
  • God kvalitet – bornholmsk granit er en god løsning til det danske klima. Det er et råstof, der kan holde til de danske vejrforhold, hvor det er udsat for skiftende frost- og tøvejr i løbet af vinteren.
  • Bornholmsk granit har en optimal holdbarhed, og det er noget af den hårdeste granit, du kan finde i hele verden. 

Brydning af granit

Brydningen af bornholmsk granit er et håndværk, der går helt tilbage til midten af 1700-tallet, og det foregår ved at bevoksning og jord først fjernes fra klippen, hvorefter de naturlige lag undersøges. Når man ved, hvor de vandrette og lodrette lag løber, kan boringen påbegyndes. Borehullerne lades med sprængsnor, som er det mest skånsomme mod granitten. Efter sprængningen bliver granitten sorteret og klassificeret, da det ikke er alt, der kan anvendes til gravsten.

4 typer bornholmsk granit

Der er 4 forskellige granittyper: Helletsbakke granit, Paradis granit, Blå Rønne granit og Moseløkke granit.

Helletsbakke granit er kendetegnet ved, at det er en punktgranit med rødbrune og sorte korn.

Paradis granit er en finkornet granit, der har lysere strømningsårer. Udbuddet af denne granit er lavt, og kan ikke følge den store efterspørgsel.

Blå Rønne granit kaldes også for Konge-granitten. Denne granit er støvet blå og sort, når den er poleret. Den minder om Paradis granit, dog uden de lysere strømningsårer.

Moseløkke granit, også kaldet Hammer granit, består af rødlige punktgranit med mellemstor kornstørrelse. Denne granit er ofte set på de danske kirkegårde, men anvendes også som brolægninger.

Vi hjælper dig

Hos Unik Begravelse kan vi hjælpe dig med at vælge den rette gravsten til afdøde. Vi har kontakt til stenhuggerier, der kan levere den rette gravsted med den tekst og dekoration, så den ærer den, du har mistet.

Bedemand Mette Marie Nikolajsen

Mette Marie Nikolajsen
Eksamineret bedemand
Cand.merc. 

Unik Begravelse

Thorvaldsensgade 34
8000 Aarhus C 

Vestergade 15
8370 Hadsten

T: 70 23 53 03
M: info@unikbegravelse.dk

Skal vi kontakte dig?

Udfyld formularen her under